Varför 90 cm hög badtunna?

Fördelen med en hög badtunna är om det blåser och är 20 grader kallt för då sitter man i lä. Nackdelen som vi kommit fram till är att man inte ser ut ur badtunnan. För att se ut ur en hög badtunna krävs höga bänkar. På höga bänkar blir man sittandes som vid ett köksbord, en ställning som de flesta fann mindre behaglig att bada länge i. Det går då åt betydligt mer vatten och därmed mycket längre uppvärmningstid. Vi har därför funnit att 90 cm är lämpligt för då har man vatten till halsen men ser ändå ut ur badtunnan. Vi har slutat helt med att bygga höga badtunnor.

Vilket sittdjup har badtunnan?

Badtunnans sittdjup är 67 cm från bänken och upp till kanten. På bilderna vid sidan visas två olika långa män, en som är 174 cm lång och en som är 196 cm lång. När de sitter ned så kan båda sitta bekvämt i badtunnan och kanten går ovanför axlarna så båda får vatten ända upp och slipper frysa.

Hur gör jag med min badtunna på vintern?

En uppvärmd badtunna som man lämnar kvar vattnet i och har lock över hela badtunnan när det är ca 10 minus ute så tar det flera dagar innan den fryser helt. Om det blir 10 cm is på ytan skadar inget. Det är inte lämpligt att lämna vattnet kvar i badtunnan någon längre tid om det är mycket kallt ute. Om den bottenfryser kan både tunna och kamin gå sönder. En trätunna behöver inget vatten kvar för att vara tät under vintertid. På vårkanten kan man lämna ca 10 cm vatten i botten. Det kan då inte skada tunnan om det fryser.

Kyla och vinter förstärker upplevelsen i en badtunna

30 minusgrader och stjärnklar himmel är en oförglömlig upplevelse. Att sitta i en varm badtunna med rykande snöstorm omkring är en blandning mellan äventyr & livsnjutning. Något att prata länge om. Att gå ut till badtunnan på vintern kan vara kallt. Då är det underbart att glida ner i det varma badet. När man badat färdigt är man så genomvarm att kylan inte känns även om det är riktigt kallt ute.

Att tänka på

Värmen från badvattnet gör att man inte tänker på att det kan vara kallt om huvud & nacke. Klokt kan vara att ha en mössa & kanske en halsduk. Blåser det mycket kan det vara klokt att bygga upp något som ger lä. Om det blir is i badtunnan innan du hunnit elda gör det inget. 10 cm is skadar inte badtunnan. Låt inte vattenet bottenfrysa det kan skada kamin och badtunna. Skulle det ha bottefrusit, fyll 10 cm vatten innan du börjar elda. Kontakta oss om ni har frågor kring bottenfrusen tunna. Det behövs inget vatten i en trätunna på vintern för att hålla den tät, så bäst är att tappa ur allt vatten. Vill ni bada flera gånger i samma vatten går det så klart att spara. Det tar många dagar innan det börjar frysa om det varit uppe i badtemperatur. Ett lock hindrar nerkylning av vattnet.

Varför badtunna i trä av gran?

Valet av gran till våra badtunnor är enkelt. Sedan urminnes tider har man här i Norrland byggt båtar av gran. Detta trots att det har funnits gott om tätvuxen fura. Likheten med en träbåt och en badtunna är stor. Båten har ständigt vatten utvändigt och badtunnan ständigt invändigt.

Hur tjockt virke används till badtunnorna?

Vi använder 36 mm i golv och sidor på badtunnorna. Att ha 36 mm i golvet på badtunnan är det viktigaste för att få en funktionsduglig badtunna under många år. Sidobrädorna har ett fräst spår och i detta spår skall golvbrädorna svälla tätt. Vi har provat med tunnare golvbrädor men upptäckte att de efter ca 1 år får allt svårare att svälla tätt.

Vad är det för skruvar och band på badtunnan?

Vi använder endast syrafast skruv och rostfria band till våra badtunnor. Vanlig galvad eller zinkad skruv håller inte att använda till badtunnor. Först blir det rost och sen går de sönder.

Är eluppvärmd badtunna att föredra?

Skall du ha en eluppvärmd badtunna skall du köpa en i plast som är byggd för endast eluppvärmning. En badtunna i trä håller inte ens värmen vintertid med 5- 10 Kw. Till och med på sommaren får man ha på el i en evighet innan man når badtemperatur.

Vilken ved ska man elda med i kamin till badtunnan?

Torr björkved är bäst att elda med i badtunnan men har man annan ved går den självklart att använda. Tänk på att gran ger mycket gnistor, då kan det vara bra med ett gnistskydd. Vår kamin till badtunna tar upp till 90 cm lång ved.

Hur lång tid tar det att få badtunnan varm?

Beroende på storlek, ved och den som eldar tar det från ca 1 timme upp till 2,5 timmar att få badtunnan redo att bada i. Läs på de olika modellerna av badtunna i plast eller badtunna i trä för mer specifik tid.

Går det att använda saltvatten i badtunnan?

Ja det går bra. Vår unika kamin är gjord i aluminium och tål saltvatten utan problem.

Hur skall badtunnan stå?

Ställ badtunnan så att det kommer in luft under annars blir det svamp och mögel. Ställ badtunnan på: Grusbädd, trall, tryckimpregnerad plank, gamla slipers, stenplattor eller liknande. Se gärna vår monteringsfilm som visar hur badtunna ställas i ordning vid leverans.

Behöver man behandla badtunnan i trä?

Vi rekommenderar att ni oljar in badtunnan utvändigt, gärna 1 – 2 gånger per år.

Hur töms badtunnan på vatten?

Genom ett 25 mm stort hål i botten av badtunnan så töms vattnet ut. Det går även att ansluta en slang till bottenventilen. Se också våran slanganslutning till badtunna.

Vad gör jag med badtunnan när den inte används?

Det kan vara bra att ha kvar vatten i en badtunna när det är torrt och varmt ute för annars torkar den isär. Detta gäller en badtunna i trä gjord av gran utan insats. Det är oftast lättare att rengöra en badtunna och fylla på nytt vatten än att vattna den tät om badtunnan stått länge. För att minska algbildning i badtunnan om vattnet inte töms på länge kan man tillsätta klorfri desinfektion speciellt anpassad för badtunnor men det är inte nödvändigt.

Hur rengörs badtunnan?

Det räcker att rengör badtunnan med såpa och vatten. Var mycket försiktig om du använder högtryckstvätt eftersom trä skadas lätt av den starka stålen.

Hur håller jag vattnet rent i badtunnan?

Det är viktigt att tänka på vattnets renhet. Det finns naturligt med bakterier i ex sjö och havsvatten men i de flesta fall är det helt ofarligt att använda detta vatten. Man bör dock tänka på att varmt vatten ökar mängden bakterier. Är man osäker går det att tillsätta Klorfri desinfektion i vattnet som då dödar alla bakterier. Vill ni ha vattnet kvar i badtunnan ännu längre rekommenderar vi reningsverk i kombination med Klorfri desinfektion. När ni har använt vattnet klart, tappa ur det och skura ur badtunnan med såpa. Skall ni använda den direkt men bara snabbyter vatten rekommenderar vi Klorfri desinfektion för att vara säker på att inga gamla bakterier finns kvar.

Badtunna i spont

Våra första badtunnor tillverkade vi med U spont i tro att detta påfund från USA skulle vara bra. Det visade sig snart att badtunnorna var svåra att få täta och framför allt om de torkat ut helt, då var de nästan omöjliga att få täta igen. Viktigt är att få en badtunna i trä utan insats tät. Vissa använder silicon för att få badtunnorna täta men det ville inte vi göra. Med vår nuvarande spont är tunnorna lätta att få täta och framför allt om de har varit helt uttorkade är de lätta att få täta igen. Att denna spont skulle vara svagare är bara ett dåligt försäljningsknep från vissa konkurrenter. Vår modell är tillverkad i över 14 000 exemplar utan minsta problem vare sig med nya eller flera år gamla tunnor.

Vi delar gärna med oss av vår mångåriga kunskap då det gäller badtunnor.
Har ni ytterligare frågor kontakta gärna oss på Sotarns Badtunnor