Skötselråd vedeldad badtunna

– Rulla inte tunnan! Det kan knäcka sponten i sidobräderna.
– Ställ tunnan på stadigt underlag ex. stenplattor, trall eller liknade. Luft måste kunna komma in under tunnan så att den är torr under.
– För ökad livslängd på tunnan, behandla den utvändigt och under med träolja. Helst 1-2 gånger per år.
– Vid torka krymper träet i tunnan och måste vattnas för att vara tät. Det kan gå åt mycket vatten för att få en helt torr tunna tät. Det går inte att få en tunna tät genom att spänna åt banden. Lämpligt är att ha i vatten även om man inte skall bada så att den inte torkar ut helt. Har ni möjlighet ställ den på en skuggig plats. Om banden spännes åt vid torka kan de behöva släppas ut igen när tunnan blir våt. På vintern kan tunnan frysa sönder och skall inte ha vatten kvar. Lämna vatten i den så fort frysrisken har upphört.
– Det kan vara farligt att bada i samma vatten många gånger. Vi rekommenderar att skura ut tunnan efter varje tillfälle och fylla den med nytt rent vatten så att den inte torkar ut. Ett lock eller en presenning över tunnan skyddar mot smuts, hindrar uttorkning och halverar eldningstiden.
– Skador som uppkommer av överdosering av klor ersätts inte. Dosera ej mer än vad som anges.
Vatten måste täcka kaminen med 30 cm innan man börjar elda. Den är av aluminium och smälter om den inte täcks av vatten. Var helt säker på att bottenpluggen sitter ordentligt, men inte hårdare än att den går att dra lös med snöret. Kaminen måste vara kall innan vattnet släpps ut.
Kamin och skorsten blir mycket varma ovan vattenytan vid eldning.

Eldningsråd

Kaminen är mycket effektiv men kan vara svår att få bra drag i om man inte gör rätt från början.

elda-kamin
1. Lägg i en brasa av torr och bra tändved i botten på B. Spruta på tändvätska och T-sprit eller använd tändblock ex. Burner.. Tidningspapper ger mycket flagor och är inte bra. Tänd inte i B ännu. Det gäller att först få bra drag i skorsten A.
lossa-rokror-kamin
2. Tag av rökröret. Häll i T-sprit (tänder lätt men exploderar ej) eller brinnande tändblock. När det brinner i skorstensdelen sätt genast på rökröret igen. Nu ryker det ur skorstenen med bra drag. Tänd nu snabbt brasan i vedinkastet B.
stang-lock-kamin
3. Stäng därefter snabbt locket så att syre endast kommer in genom Luftintag C. Detta för att C ej skall bli skorsten innan fullt drag råder i A.
slapp-in-syre-kamin
4. När bra drag råder och en glödhärd har bildats i B, öppna locket till hälften för att släppa ner syre i B. Detta sätter eld på gasen som bildas och ger en enorm effekt. Det skall dåna när det brinner som bäst.
fyll-ved-kamin
5. Fyll på med ved i B nästan ända upp. Den sjunker ner själv eftersom det brinner i botten. Lägg i veden stående, peta ej in veden liggande på botten mot skorstenen. Det gör bara att kaminen tätnar och värmer sämre. 38 grader är en lämplig temp. på vattnet.
stang-kamin
6. Lägg på locket om ni inte vill ha det varmare. För att undvika kol och aska på kaminens botten elda det sista med bara luftintag C då brinner det mesta upp. Det räcker med att ta ur aska efter 10 – 15 gångers eldning.
kamins-delar

– OBS! Var försiktig vid öppnande av kaminlocket. Ha ej ansiktet över kaminöppningen, brännbar gas kan flamma upp. Var extra försiktig om ni använder tändvätska. Använd ej explosiva vätskor eller bensin. Tänk på att eld och gnistor kan flyga ut ur skorstenen, ställ därför ej tunnan nära hus eller lättantända träd. Undvik gnistbildande ved ex. gran om det föreligger risk att nedfallande gnistor kan ta eld.

OVANSTÅENDE ÄR ETT SÄTT ATT TÄNDA, DET FINNS FLER PROVA ER GÄRNA FRAM.

Rent vatten

Att bada badtunna är en härlig frihetskänsla. Att bada i en trätunna är naturligt och förstärker upplevelsen. Den går att använda hemma vid huset eller vid någon sjö eller hav. Viktigt är att tänka på vattnets renhet. Det finns naturligt med bakterier i ex. sjö- och havsvatten men i de flesta fall är det helt ofarligt att använda detta vatten. Man bör dock tänka på att varmt vatten ökar mängden bakterier.

Är man osäker går det att tillsätta ex. klor i vattnet som då dödar alla bakterier. Viktigt vid användande av klor är att tillsätta det vid ca 20 grader då har det bäst verkningsgrad. Tillsätter man det i varmt vatten går det upp i ånga och effekten uteblir.

Vi rekommenderar och säljer numera ett medel som kallas klorfri rengörning. Som namnet säger ett medel utan klor, som dödar bakterier och hindrar tillväxt av alger. En dos på 5 cl håller vattnet rent en vecka. Vill ni ha vattnet ännu längre rekommenderar vi reningsverk i kombination med klorfri rengörning.

När ni har använt vattnet klart, tappa ur det och skura ur tunnan med såpa. Skall ni använda den direkt men bara byter vatten rekommenderar vi klorering eller klorfri rengörning för att vara säker på att inga gamla bakterier finns kvar. OBS! Överdosera inte med klor. Det ger inte bättre effekt och för mycket klor kan även skada kamin och tunna. Är ni osäkra kontakta oss gärna, vi har lång erfarenhet av vattenrening eller se på vår hemsida om vattenrening.

Att få tunnan tät

Trä är ett naturligt material och en badtunna ändrar egenskap när det blir våt eller torr. Det är lätt att jämföra med en träbåt som läcker när den är torr men blir tät om den ligger i vattnet. Det går inte att bygga en tunna av snickartorrt virke då sväller den för mycket när den blir våt. Detta gör att även en ny tunna kan ha torkat ut och behöver vattnas tät. Träet kan bara suga åt sig en viss mängd vatten så det är ingen idé att hälla i tusentals liter, det mesta rinner ut. Låt i stället vattnet rinna lite grann och låt det ta någon dag innan den blir tät och fylld, då slipper ni slösa på vattnet och ”dränka” gräsmattan. Det går inte att dra en tunna tät genom att dra åt banden. Effekten av att dra åt nedre bandet för mycket blir att sidobräderna kan ej röras i sidled och på så vis inte ”hjälpa” till att täta tunnan. Har ni frågor ring hellre till oss än ha problem.

STAKETET MONTERAS SOM PÅ BILD. 4 BRÄDOR UNDER SARG OCH 2 BRÄDOR ÖVER SARG. ANVÄND DE SKRUVAR SOM ÄR FASTTEJPADE PÅ KAMINEN.

Avståndet mellan sittbänk och staketet kan tyckas stort. Det vore snyggare om det gick ända ner, men vi har gjort så att det enkelt går att hålla rent runt kaminen samt lätt att sätta fast bottenplugg. Obs! Man bränner sig inte på kaminen under vattenytan.

kamin-i-badtunnan

Lycka till! / Sotarn

Skötselråden finns även att ladda ner som PDF: Skötselråd för badtunna i trä.pdf