Unik kamin till badtunna

KAMINEN SKALL SJÄLVKLART STÅ I BADTUNNAN

– Snabbare uppvärmning
– Mindre vedåtgång
– Ingen frysrisk
– Ingen bakterierisk
– Mer lättskött

Pris: 6 500 SEK Beställ här

Badtunna med kamin i badtunnanVi har genom åren sett många nymodigheter av kaminer som skall vara enormt bra, somliga som säljer dem är mycket snabba på att kalla dem för marknadens snabbaste. Vissa av dessa är så dåliga att man måste elda en hel dag.

En del kaminer är dock bra. Det senaste inslaget är att ha kaminen utanför badtunnan. För 5 år sedan köpte vi in en sådan för att testa. Vi trodde då att detta kunde vara ett lämpligt komplement till vår kamin. Den enda fördelen vi kom fram till efter omfattande tester var att den inte tog någon plats i badtunnan. Det är ju bra, om man har en liten badtunna.

Vår största badtunna rymmer 10 personer så plats finns det för att få med kaminen i tunnan. Med vår kamin som står direkt i badtunnans vatten har så mycket som 1,5 kvadratmeter plåt direkt kontakt med vattnet. Den här typen av kamin ger en mycket effektivare uppvärmning förutsatt att det är en bra konstruktion på kaminen. Hög förbränningstemperatur och ingen rök är tecken på en bra kamin. Värmen går direkt ut i vattnet.

Kamin till badtunnaMed kamin utanför tunnan leds vattnet genom 3 – 5 cm tunna slangar till badtunnan. Det blir stora värmeförluster även om kaminen och slangarna är isolerade med mycket tjock isolering. Vidare riskerar kamin och slangar att frysa sönder på vintern. Att säkra detta med eluppvärmning tycker vi är en dålig och dyr lösning. Argumentet att det skulle vara renligare att ha kaminen utanför håller inte. De flesta förstår att lägga veden i kaminen och inte i vattnet. Däremot är det svårt eller omöjligt att göra rent vattnet som blir kvar i kaminen som står utanför tunnan. Att vattnet blir mycket varmt i kaminen hjälper inte. När den börjar eldas kommer gammalt smutsigt bakterievatten in i tunnan, vilket kan ge allergi och obehag. Det krävs starka kemikalier för att få vattnet bakteriefritt.. Hade det varit bra med kamin utanför hade vi för länge sedan haft det i vårt sortiment.

Om du skall ha glädje av din badtunna i 25 – 30 år är det viktigt att du köper något som är beprövat och verkligen fungerar.

Ring oss gärna på 0935-410 00 eller maila info@badtunnor.se om det är något ni undrar över.

SNABB UPPVÄRMNING AV BADTUNNAN ÄR VIKTIGAST

En bra kamin till badtunna har hög förbränningstemperatur och ingen rök

Tillverkning av kamin till badtunna

När vi för 20 år sedan började tillverka badtunnor fanns det kaminer som tog mycket lång tid på sig för att värma badtunnan. Det viktigaste med en badtunna är att den måste bli varm mycket snabbt. Annars riskerar den att bara bli ståendes till ingen nytta. För att bli störst på badtunnor måste vi få ner eldningstiden till ett minimum. Vi tog hjälp av en kunnig ingenjör. Vår kamin är gjord utifrån den kunskap som finns kring modern vedeldning.

Kaminen som då konstruerades har vi idag sålt i över 14 000 exemplar. Vår kamin är gjord i aluminium som även tål saltvatten. Valet av aluminium är enkelt, det är beprövat och har en mycket god värmeledningsförmåga. Rostfritt är inte bra nog. Skall man ha bättre måste man gå upp till syrafast stål och det är mycket dyrare. Att aluminium skulle brinna sönder stämmer bara om man eldar utan vatten och det är ju ingen vits i en badtunna. Vår tillverkning av kaminer är ingen billig import. All tillverkning sker i Sverige.