PDF Skötselråd Badtunna i trä 

Skötselråd Vedeldad Badtunna i trä

  • Rulla inte tunnan
  • Det kan knäcka sponten i sidobräderna och förstöra sargen. Lyft inte tunnan i sargen.
  • Ställ tunnan på stadigt underlag ex. stenplattor, trall eller liknade. Luft måste kunna komma in under tunnan så att den är torr under.
  • För ökad livslängd på tunnan, behandla den utvändigt och under med träolja. Helst 1-2 gånger per år.
  • Vatten måste täcka kaminen med 30 cm innan man börjar elda, den är av aluminium och smälter om den inte täcks av vatten. Var helt säker på att bottenpluggen sitter ordentligt, men inte hårdare än att den går att dra lös med snöret. Kaminen måste vara kall innan vattnet släpps ut. På vintern kan tunnan frysa sönder och skall inte ha vatten kvar.
  • Kamin och skorsten blir mycket varma ovan vattenytan vid eldning.
  • Det kan vara farligt att bada i samma vatten många gånger. Vi rekommenderar att göra rent tunnan efter varje tillfälle.
  • Ett lock eller en presenning över tunnan skyddar mot smuts, och halverar eldningstiden.
  • Skador som uppkommer av överdosering av klor ersätts inte. Dosera ej mer än vad som anges.

ELDNINGSRÅD

Kaminen är mycket effektiv men kan vara svår att få bra drag i om man inte gör rätt från början. 

1 Lägg i en brasa av torr och bra tändved i botten på B. Spruta på tändvätska och T-sprit eller använd tändblock ex. Burner. Tidningspapper ger mycket flagor och är inte bra. Tänd inte i B ännu. Det gäller att först få bra drag i skorsten A. 

2. Tag av rökröret. Häll i T-sprit (tänder lätt men exploderar ej) eller brinnande tändblock. När det brinner i skorstensdelen sätt genast på rökröret igen. Nu ryker det ur skorstenen med bra drag. Tänd nu snabbt brasan i vedinkastet B.

3. Stäng därefter snabbt locket så att syre endast kommer in genom Luftintag C. Detta för att C ej skall bli skorsten innan fullt drag råder i A.

4. När bra drag råder och en glödhärd har bildats i B, öppna locket till hälften för att släppa ner syre i B. Detta sätter eld på gasen som bildas och ger en enorm effekt. Det skall dåna när det brinner som bäst.

5 Fyll på med ved i B nästan ända upp. Den sjunker ner själv eftersom det brinner i botten. Lägg i veden stående, peta ej in veden liggande på botten mot skorstenen. Det gör bara att kaminen tätnar och värmer sämre. 

38 grader är en lämplig temp. på vattnet.

6. Lägg på locket om ni inte vill ha det varmare. För att undvika kol och aska på kaminens botten elda det sista med bara luftintag C då brinner det mesta upp. Det räcker med att ta ur aska efter 10 – 15 gångers eldning.

– OBS! Var försiktig vid öppnande av kaminlocket. Ha ej ansiktet över kaminöppningen, brännbar gas kan flamma upp. Var extra försiktig om ni använder tändvätska. Använd ej explosiva vätskor eller bensin. Tänk på att eld och gnistor kan flyga ut ur skorstenen, ställ därför ej tunnan nära hus eller lättantända träd. Undvik gnistbildande ved ex. gran om det föreligger risk att nedfallande gnistor kan ta eld. OVANSTÅENDE ÄR ETT SÄTT ATT TÄNDA, DET FINNS FLER PROVA ER GÄRNA FRAM.

Rent vatten 

Att bada badtunna är en härlig frihetskänsla. Den går att använda hemma vid huset eller vid någon sjö eller hav. Viktigt är att tänka på vattnets renhet. Det finns naturligt med bakterier i ex. sjö- och havsvatten men i de flesta fall är det helt ofarligt att använda detta vatten. Man bör dock tänka på att varmt vatten ökar mängden bakterier. Är man osäker går det att tillsätta ex. klor i vattnet som då dödar alla bakterier. Viktigt vid användande av klor är att tillsätta det vid ca 20 grader då har det bäst verkningsgrad. Tillsätter man det i varmt vatten går det upp i ånga och effekten uteblir. Vi rekommenderar och säljer numera ett medel som kallas klorfri rengöring. Som namnet säger ett medel utan klor, som dödar bakterier och hindrar tillväxt av alger. En dos på 40 ml håller vattnet rent en vecka. Vill ni ha vattnet ännu längre rekommenderar vi reningsverk i kombination med klorfri rengöring. Skall ni använda den direkt men bara byter vatten rekommenderar vi klorering eller klorfri rengöring för att vara säker på att inga gamla bakterier finns kvar. 

OBS! Överdosera inte med klor. Det ger inte bättre effekt och för mycket klor kan även skada kamin och tunna. Är ni osäkra kontakta oss gärna, vi har lång erfarenhet av vattenrening eller se på vår hemsida om vattenrening.

Staket

STAKETET MONTERAS SOM PÅ BILD. 4 BRÄDOR UNDER SARG OCH 2 BRÄDOR ÖVER SARG. Staketet är vid leverans fastskruvat på tunnans botten. Avståndet mellan sittbänk och staketet kan tyckas stort. Det vore snyggare om det gick ända ner, men vi har gjort så att det enkelt går att hålla rent runt kaminen samt lätt att sätta fast bottenplugg. Man bränner sig inte på kaminen under vattenytan.

Lycka till. / Sotarn

Cart
Scroll to Top